BEZOVÝ SIRUP

recept od: Tichovy dobroty https://www.facebook.com/Tichovy-dobroty-372352062962109/

Postup:

  • Na zhruba 2,5 l sirupu potřebujete asi 30 velkých květenství, které operete pod tekoucí vodou a vyženete hmyzák
  • Svaříte 2 l vody = přivedete k varu a necháte chvíli bublat. Svařenou vodu necháte vychládnout a květenství do ní ponoříte. Celé to dáte luhovat do lednice (do chladu) na asi 24 hodin. V této fázi můžete přidat třeba jeden na plátky nakrájený citron s chemicky neošetřenou kůrou, ale není to nutné.
  • Pak vodu už slijete přes sítko vyložené gázou/plátýnkem do hrnce. K ovoněné vodě přidáte zhruba 1, 2 kg cukru a 1 balení čekankového sirupu( třtinový – sirup bude pak tmavší), šťávu ze 4 citrónů (lijte taky přes gázu/plátno) a 2 lžíce kyseliny citrónové.
  • Celý lektvar lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Zahřívejte opravdu lehce tzn. šťávu přivedete z chladného stavu do pokojové teploty (max. 30 st.C). Případnou bílou pěnu na povrchu zkuste sesbírat, ono se vám to stejně důkladně nepovede.
  • Sirup v tomto stavu liju prostřednictvím cedníku, který ještě vyložím gázou/plátnem do čistých sklenic.
  • Na vršek sirupu kápněte pár kapiček tvrdého alkoholu (vodka, slivovice) a to stejné kápňete i do víčka – víčko pak necháme vyschnout.

  1. 18813907 624799781050668 438605742533483406 n

Přednáška Ing.Macha, CSc. prezident aliance vyživovacích poradců

Přednáška na téma zdravé slazení