Špaldový mřížkový koláč
recept od: Petra Vašíčková https://www.facebook.com/Petulavas/?fref=ts
Ingredience:
- 1 máslo
- 1 vejce
- 1 vejce
- 350 - 370 g špaldové mouky
- 100 g Šmakouna
- 1/2 lžičky sody, špetka soli
Ostružinová náplň:
- cca 1/2 l rozmixovaných ostružin
- Čekankový sirup podle chuti
- 1 vanilkový puding Amylon
- Čekankový sirup podle chuti
Postup
- Máslo jsem si nechala povolit a ze všech surovin zpracovala těsto v robotu.
- Potom jsem podsypala moukou a na vále ještě prohnětla rukama. Kousek těsta jsem si dala stranou na mřížky. Do skleněné pečící formy o průměru 26 cm jsem vložila těsto a vyvýšila okraje. Jelikož bylo těsta poměrně hodně, použila jsem ještě další dvě formičky na koláčky o průměru 13 cm.
- Na náplň jsem promíchala a uvařila jako klasický puding. Až mírně vychladl, naplnila jsem koláče a připravila si mřížky z odloženého těsta v ledničce.
- Jednouduše jsem těsto rozválela a rádýlkem nakrájela proužky, kterými jsem koláče ozdobila.
- Pekla jsem cca 40 minut na 170 stupňů