Často kladené dotazy

 

1. Nahradí čekankový sirup doopravdy cukr?

Určitě. Čekankový sirup má stejnou sladivost jako klasický cukr nebo med. Lze použít nejen ke klasickému slazení, ale také na pečení. Navíc speciální struktura čekankového extraktu umí při pečení částečně nahradit také tuk.

2. Je to skutečně zdravý produkt?

Sirupy z čekanky obsahují pouze 5 % cukru a proto jsou vhodné i pro zákazníky, kteří si musí hlídat hladinu příjmu jednoduchých cukrů. Navíc vynikají vysokým množstvím vlákniny, čímž velmi dobře napomáhají činnosti trávicího traktu, imunitnímu systému, bojem s nadváhou a vysokým obsahem krevního cukru.

3. Sladí stejně jako cukr, med?

Sladivost sirupu je shodná se sladivostí medu. Dávkování je tedy shodné jako při slazení cukrem nebo medem, tj. 1 lžíce sirupu odpovídá 1 lžíci medu (cukru).

4. V čem se liší od javorového, agávového a jiných sirupů?

Naše sladidla z čekanky mají až o 45% méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly. Čekankový sirup Originál obsahuje jen 5% cukrů, což je 10-15x méně než obsahuje med, agávový sirup, javorový sirup,…

Žádné jiné sladidlo se navíc nemůže pochlubit obsahem 71 % rozpustné vlákniny, která je pro tělo velmi zdravá. A je tady ještě jedna zcela unikátní vlastnost - sirup je schopen částečně nahradit i pokrmový tuk! Dávkování je při slazení stejné jako u medu, při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1g sirupu zhruba 4 g tuku.

5. Jakou má dobu trvanlivosti?

Doba trvanlivosti čekankových sirupů záleží na typu produktu. Například čekankový sirup Originál má trvanlivost 12 měsíců.

6. Jaký je podíl čekanky v jedné lahvičce?

Naše čekankové sirupy a sladidla obsahují extrémně vysoký podíl přírodní čekanky. Hodnoty jsou od 91 % až po 99,95 % dle typu produktu.

7. Jak se zpracovává kořen čekanky, ze kterého je sirup vyroben?

Kořen čekanky je zpracováván velmi náročným procesem, který je patentově chráněn.

8. Proč přidáváte do sirupu sukralózu?

Vzhledem k tomu, že samotný extrakt z čekanky má sladivost nepatrně nižší než cukr , je pro dosažení shodné sladivosti přidána sukralóza, je to ovšem pouze 0,01 %, což je stopové množství. Sukralóza je ve vybraných čekankových sirupech v tak malém množství, že je hluboko pod doporučenou denní dávkou. Ovšem pro ty, kteří se jí z jakýchkoliv důvodů chtějí vyhnout, máme také alternativy sirupů bez sukralózy.

9. Jak přispívá konzumace Čekankového sirupu vstřebávání vápníku?

Pouze asi 30 procent vápníku, který požijeme v potravě je obvykle zcela absorbováno organismem. Zbytek je z těla vyloučen.

Rozpustná vláknina obsažena v extraktu z čekanky v 71 % se dostává nestrávená až do tlustého střeva, kde je částečně nebo úplně fermentována střevními bakteriemi. Během fermentace vznikají různé produkty, mastné kyseliny s krátkým řetězcem a plyny. Právě kombinace účinků fermentačního procesu a utvořených vedlejších produktů zvyšuje vstřebávací funkci tlustého střeva pro vápník.

10. Je Čekankový sirup vhodný i pro děti?

Čekankový sirup je vhodný také pro děti. Navíc máme v nabídce "čekankové slazení pro děti", které má stejné benefity jako originál a sladivost je nižší oproti cukru či medu tak, aby si dítě nevytvářelo zbytečnou závislost na příliš sladké pokrmy. Také je bez sukralózy.

Sledujte prosím informace na www.cekankovysirup.cz.

 

 

×